DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

 


31.12.2016  -FF-

Jak jsme se rozloučili se starým rokem 2016 si připomeňte několika fotkami na http://aknm.rajce.net/2016-12-31_Konec_2016

Tak ještě jednou všem:

v novém roce mnoho zdraví, štěstí a úspěchů v osobním životě, jen pěkné počasí a hodně kumulů! 


20.12.2016-Brt- 

Ahoj kamarádi,
tradiční předsilvestrovské setkání vychází letos na pátek 30.12.2016.
Sejdeme se jako každý rok v klubovně. Plachtaři, pokud bude vhodné počasí, budou od rána poletovat.    
​Každonedělní kafe se 25.12. nekoná !!!

 

20.11.2016  -FF-

Na http://aknm.rajce.net/2016-11-19_Vzacna_navsteva

najdete několik opožděných záběrů z Doletné a ze dvou událostí současných. Určitě vás upoutá vzácná návštěva Lenky, nyní Plecháčové ve Vile a několik záběrů z přípravy Ryzáka 3 na export.


 

21.11.2016-Brt-
Aktualizovaný seznam platebních povinností na rok 2016 najdete v členské sekci. S připomínkami se prosím obracejte na Míru Koptu.


DOLETNÁ + ČLENSKÁ SCHŮZE

 

v sobotu 12. listopadu 2016 v Leteckém  klubu na Vysokově. Začátek Schůze v 16.00 hod.,   začátek Doletné v 17.00 hod.
Jste srdečně zváni !!!

28.a 29.10.2016 -FF-

Den sváteční zbyteček plachtařů oslavil prací na spodním hangáru. Ocenění si zaslouží hlavně Tomáš, který nedbal na své zranění lokte a síťoval vnitřní zeď tak rychle, že jsme mu sotva stačili přestavovat žebřík a lešení. V závěru dne došlo lepidlo a začalo více pršet, takže jsme pokračování odložili na sobotu. Zdravotní stav našeho pana Lorence se ale zhoršil natolik, že jeho dílo musel
v sobotu dokončit "stavitel" David.

Pak se ještě podařilo strhnout zbytky původního štítu a stavba je zase o kousek blíže ke kolaudaci.

Díky všem zúčastněným!
Foto zde:  http://aknm.rajce.net/2016-10-28_Hangar

22.10.2016  -FF-
Brt mě  svým vtipným oznámením o novém přírůstku předešel, takže mi zbývá jen dodatečný popis sobotních událostí.

V tuto sobotu budou v plachtařské historii zaznamenány dvě významné události. Hned po ránu se na kopci objevil Kuba B. s bílou Škodovkou na vleku a po poledni Tůča s Pavlem převlekli z Broumova našeho nového oře, Bergfalka 4.

n

A tak jsme nejprve obdivovali pěkný vzhled a zachovalý stav Škodovky a po příletu Bergfalka jsme se už věnovali výhradně jemu. Jeho provizorní umístění v hangáru bylo pod taktovkou Tomáše brzy vyřešeno a protože se počasí trochu umoudřilo, stihla se hrstka přítomných plachtařů na nového Ryzáka přeškolit. Prvé dojmy jsou všeobecně příznivé i když několik maličkostí bude třeba doladit.

Dale jsme ještě rozmístili bydýlka pro ptáky v naději, že na myšičky budou lépe vidět, více jich uloví a dobrý povrch našich drah zůstane zachován.

http://aknm.rajce.net/2016-10-22_Skodovak_a_BF_4


23.10.2016-Brt-
Svatý Martin letos přijel o něco dříve a nebylo to na bílem koni, jak je zvykem, ale v bílé Felicii, navíc přestrojený za Kubu. Svého oře si prý natrvalo zaparkuje u nás na kopci.
Kubo, díky!!!        http://aknm.rajce.idnes.cz/2016-10-22_Novy_Skodovak


 

 


18.10.2016-Brt-
C-104 po letech opět nad vysokovským letištěm.

C-104 nad naším letištěm s oslavencem na palubě. Jako fotograf jsem zklamal (asi za to může ten silný vítr) a tak ještě že fotil Pavel Novák.    J.K.
http://koutj.rajce.idnes.cz/C-104/

17.10.2016-Brt-
Do sekce Historie vložena záložka "Historické foto II", které obsahuje fotografie s popisem od Pepy Koutského. Pepo díky za titěrnou práci!
Kdyby jste chtěl někdo doplnit info k fotkám nebo nějaké staré fotky z našeho letiště doma měl, obracejte se prosím na Pepův mail: koutsky.josef@seznam.cz

15.10.2016 -FF-

Michal Nutil důstojně oslavil své padesáté narozeniny.
Předně proběhla realizace jednoho z darů kolegů plachtařů - let "104" s Jirkou Vepřekem. Akci zkomplikoval silný vítr na Vysokově, takže jsme se přesunuli do Dvora K., kde bylo takřka bezvětří a kde byl Jirka s krásnou "104" připraven ukázat něco ze svého umění. Vše probíhalo podle plánu a Michal byl očividně spokojen. Několik fotek najdete na Rajčeti, podrobnější videoreportáž snad později.

Vlastní oslava pak proběhla v AK hospodě za hojné účasti Michalových přátel. Gratulace a předávání darů nebralo konce. Michal zajistil bohaté občerstvení i pitivo, příjemnou a rychlou rodinnou obsluhu. K veselé náladě přispěli také Michalovi přátelé z padákového létání, které prý provozoval 13 let, než dospěl k lepší variantě létání. Promítnutím souboru fotografií bylo možno nahlédnout do ranného Michalova mládí a jeho hobby-vývoj od lezení po skalách, závěsném létání až po brigádnickou činnost či létání v AK Náchod.

Michale, díky za pohoštění, buď zdrav a vesel i v příští padesátce!
http://aknm.rajce.net/2016-10-15_Michalova_oslava

8.10.2016   -FF-

Zásluhou několika brigádníků byl opět zprovozněn elektrický ohradník, takže:  
"Naši vepři boubelatí, hledejte si myšičky někde jinde!".   Foto http://aknm.rajce.net/2016-10-08_Instalace_ohradniku


 

28.09.2016  a  1.a 2.10.2016  -FF-

Státní svátek, hodně větrný, jsme oslavili prací. Kromě těžko popsatelného drobného vylepšování vzhledu našeho kopce malá parta napíchala a mnohdy hodně těžce natloukla, kolíky pro ohradník. Po doplnění rohových kolíků už nebude nic bránit dokončení zábrany proti čuníkům.

V sobotu se brigádničilo na několika  frontách. Hlavní byl nástřik stěny přístavby, doladění vleku na BF 3, nátěr podhledu sousedního  hangáru a úklid v lese za maringotkou
Foto na http://aknm.rajce.net/2016-10-1a2_Brigadicka_a_schuze

V neděli proběhla členská schůze AK.

Na  http://aknm.rajce.idnes.cz/2016-9-24_Krkonose/  najdete i fotky z našeho putování po Krkonoších, zatím bez komentáře.

18.9.2016 -Mik-
                                      Č L E N S K Á    S C H Ů Z E

Zdarec vespolek,

posílám pozvánku na členskou schůzi, která bude v neděli 2.10. 2016  v klubovně od 9 hodin.
Program obvyklý a diskuze vítaná. Všechny aeroklubáky srdečně zve výbor.      Jarda Lacmik

16.9.2016-JK-
Pár fotek ze stavby dvorečku. Díky všem, kdo se podíleli.  
http://koutj.rajce.idnes.cz/dvorecek/
13.9.2016-Brt-

V pondělí začala stavba dvorečku před horním hangárem viz. foto. V pěkném plachtařském počasí nás navštívil p. Vavřín a provedl kontrolu letové dokumentace u Ryzáka, Žloutenky a Patnáctky. Všechni naši miláčci jsou provozuschopní. Pěkného počasí využil k létání Míra Kopta s Vosou a na samý podvečer Tůča. 

12.9.2016
Zdravím,

zítra, tj pondělí 12. září, od 14. hodiny a potom každý den se bude pracovat na realizaci nájezdu do horního hangáru za zámkové dlažby.  Milan doveze těžkou techniku a akce by mohla být hotová do pátku, nebo raději i dříve.  Ne každému se to bude hodit, ale každá ruka bude dobrá. 
                                                                                                     Pěkný den  Jarda Lacmik
.............................................................................................................................................

27.8.2016   -FF-

Úmorné vedro bez jediného mráčku a přijíždějící Brt s cirkulárnou, to byl obraz dnešního rána. Instalace pily byla rychlá, ale nechtěla se točit. Trochu nám, laikům, dalo práce, než jsme jako příčinu identifikovali vadný přívodní kabel, ale pak, po jeho výměně, už pila spokojeně "zpívala" a my se u toho pěkně zapotili. Výsledkem je plný dřevník potravy pro naše kamínka ve vile.To bude zase vedro.
Více na http://aknm.rajce.net/2016-8-27_Drevo_na_zimu

Odpoledne si zaskotačili příznivci Ryzáka-kabrio.


20.8.2016   -FF-

V sobotní podvečer s Vaškem po okolí. Více na http://aknm.rajce.net/2016-08-20_Rogalo


13.8.2016    -FF-

Na avizované soustředění plachtařů se zvláštní počasí na přelety nedostavilo a tak zůstalo u několika místních letů a výcviku na Duobanju.
Když není počasí, tak si vymyslíme jinou činnost a výsledkem tentokráte je parádní prostor pro dřevo na topení. Jak se takový dřevník staví se podívejte na rajče:

http://aknm.rajce.net/2016-08-13_Drevnik


Vážení přátelé létání a hor,

i když o podzimu zatím neuvažujeme a užíváme si léta, máme jednu, tradiční podzimní akci, kterou musíme organizačně zajistit již nyní. Tímto vás všechny proto chceme pozvat na 

Putování po horách Krakonošových

ve dnech 23. - 25.9.2016

Akce proběhne za stejných podmínek jako v minulých letech, tj. vlastní doprava do základního tábora na chatu p. Malého, s výbornou kuchyní pí. Malé a pěšími či cyklovýlety dle Brtova programu, příp. po vlastní ose. I k pití se něco najde.

Hlaste se neprodleně, nejpozději do neděle 21.8.2016!

Závazné přihlášky příjímá, příp. bližší informace podá  Tomáš Tuček.


 

7.8. 2016-Brt-
Přátelé, kamarádi,
soustředění plachtařů v plném proudu. Létalo se v sobotu i v neděli. D
ěkuji všem zúčastněným za krásnou neděli a zvlášť Pavlovi Semerákovi, který o nás celý den pečoval (Instruktor, vlekař, pomocník, info, časoměřič,...  ) Plánovaný úkol, 300 km VÚT jsem nesplnil. Do Turnova jsem letěl skoro 3. hod. a nějak moc mi to nešlo. Nakonec z toho bylo něco přes 200 km, ale i tak krásný boj s přírodou.
Z
ítra pokračujeme. Flymet se zelení, takže může pokračovat boj o Vysokovskou hvězdici. V sobotu i v neděli se o oblet pokusil Burdýšek, jednou s ASW, jednou s Ryzákem, bohužel neúspěšně, otočný bod Proruby byl pro něho zakletý.Dnes úlohu splnil Honza Vebersik, takže je zatím vedoucím závodníkem. V úterý to vypadá na pauzičku, že by nějaký soudeček a grilování či kondiční lety na Orlovi??? Od středy létáme dál.

Už se těším a ahoj zítra, Brt

2.8.2016  -FF-

Brte nezoufej, foto se našlo.

Více najdete na  http://aknm.rajce.net/2016-07-29_Lada_80


 

1.8.2016-Brt-
Pár fotek z uplynulého víkendu:http://aknm.rajce.idnes.cz/2016-07-30_Leto/
Počasí plachtění moc nepřeje. Již od začátku prázdnit den co den stejné. Ráno určitá naděje, potom vývoj mraků a přeháňky nebo bouřky. Když už létáme, tak kolem komína. Snad bude srpen více nakloněn. Od 8.8. do 13.8. bude na našem letišti probíhat plachtařské soustředění, takže vzhlížíme s nadějí k tomuto týdnu. Když budete mít čas, přijďte se podívat. 
Láďovy narozeniny jsme oslavili důstojně, bohužel nemám foto, ale nějaké seženu. Láďa nás pohostil opravdu královsky a jeho rodina o nás celý večer obětavě pečovala. Láďo děkujeme a ať jsi dlouho zdráv a vesel, jako doposud.

27.7.2016-Brt-
Další kulatiny na sebe nedaly dlouho čekat. Tentokráte nás všechny srdečně zve Láďa Forman na oslavu svých dvacetin. V současné době to budou jeho čtvrté. K tomu se nám z Jirky Vlčka stal několikanásobný dědek, takže se máme na co těšit.
Slavit se bude v sobotu 30. 7. v Leteckém klubu. Přijďte pobejt ! ! !


24.7.2016-Brt-

Ahoj kamarádi,
zcela náhodou nás dostihla velmi smutná zpráva o tom, že nás navždy opustil náš kamarád z aeroklubu Nové Město, Láďa Novák. Poslední rozloučení proběhne v pondělí 25.7. v 15.hod. v kostele Sv. Jana Křtitele v Náchodě - Starém městě. Láďo-nezapomeneme!!!

26.6.2016  -FF-

Události posledních dnů června 2016

Zatímco Burdýšek s Brtem nás výborně reprezentovali na závodech na Rané (chlapci, ještě jednou gratulujeme k pěknému umístění!), tak se na kopci nezahálelo. Činnosti, která se nedá přehlédnout, bylo víc než dost.

Takže postupně, jak šly události za sebou:

Po posledním nátěru průčelí přestavěného hangáru v podání Pavla S., se do díla hned pustil písmomalíř Tomáš a od té doby je náš hangár nepřehlédnutelný.

Následující sobotu se balil ohradník, který v zimě opět dobře posloužil a nemuseli jsme zavírat letiště jako v Nováči. Zaslouží si proto označení "zlatý".

Mistrovské klání modelářů, kdy se nemohlo létat, jsme využili k čištění prahovek a jejich přemístění na prodlouženou dráhu 27.

Další nátěr, tentokráte jasně červený, byl završením kompletní přestavby sekačky-šrotu, která se tímto posunula o několik levelů výše. Nejenže dobře seká, ale taky pěkně vypadá. Chválíme realizátory Toma a Jakuba.

Protože instalace nové meteostanice proběhla nepozorovaně ve všední dny (není fotodokumentace), zbývalo zlikvidovat starý stožár, což jsme také provedli.

Těch úspěchů už bylo nějak moc a tak společný večer se steaky a pivem přišel vhod.

V sobotu, 25.6., pak proběhla velká akce úpravy terénu za přístavbou a zhotovení podlahy v přístavbě. Sešli jsme se, na pokyn pana Lorence, trochu dříve než obvykle, protože do příjezdu techniky a materiálu bylo nutno prostor přístavby kompletně vyklidit. A nebylo toho málo. Pak už šéf Milan začal navážet materiál, který byl nedočkavými brigádníky rychle rozhrnut a panem Lorencem odborně zarovnán. To se opakovalo v neutuchajícím tempu až do zaplnění celé plochy přesto, že panovalo tropické vedro. Pak Tomáš podlahu uválcoval a mohli jsme přístavbu účelně zaplňovat. Zároveň venku pracovaly bagry a terén nám pěkně urovnaly.

Ke steakům a Pitu jsme se dostali až pozdě odpoledne.

Foto:  http://aknm.rajce.idnes.cz/2016-6-25_Udalosti_poslednich_dnu/

Na tomto místě je třeba vřele poděkovat všem zúčastněným za nevšední pracovní nasazení v nepříznivých podmínkách!

22.6.2016-Brt-
Brigáda-vyklizení přístřešku, sobota 8:30

Zdravím pánové, v sobotu 25.6. přijede v 9.00 bagr a bude dělat podlahu v novém přístřešku, tak prosím o pomoc s vyklizením ještě než přijede v 8.30. Potom venku udělá kolem terénní úpravy a jestli bude čas, dodělá parkoviště u závory. Předem děkuji za pomoc a ráno v 8.30  Tomáš Tuček.


15.6.2016-Brt-                                    http://www.modelklubnachod.wz.cz/

Po dobu mistrovství bude provoz na letišti omezen !!!

 

8.6.2016-Brt-
Zdarec vespolek,

tuto sobotu bude potřeba uklidit ohradník. Je to akce domluvená se zemědělci, kteří trasu obsečou a hned následně ji musíme svinout atd.... Následovat bude sečení a sklizeň trávy.  Akce bude asi od 9. hodiny. Takže jasně... posílám pozvánku na brigádu.
Druhá info...  pokácení smrků.. je to aktuální   a event. zájemci o dřevo jsou vítáni.  Cena za kus je   250.- kč. Podrobnosti domluvit s Milanem. 
Zdraví Jarda Lacmik

1.6.2016-Brt-
Přátelé, kamarádi, tak jsme vám tu medajli nakonec přivezli i přes počáteční nedůvěru některých z vás, že se bez kurvítek už nikdy nevrátíme :-) Užili jsme si parádní závody, poznali jiný kout naší krásné země, seznámili s prima lidma a Ryzák v konkurenci Šohajů obstál. Pokud to jen trochu půjde, rádi bychom se na Ranou na přes rok vrátili. Raňáci díky za prima závody!!!
Tůčovi děkujeme za podporu a transport. 
Pár fotek zde:http://aknm.rajce.idnes.cz/2016-05-25_Sohajada_preskolovani/


http://aknm.rajce.idnes.cz/2016-05-26_Sohajada_2.disciplina/


 

23.5.2016 -Brt-
V minulém týdnu kluci usilovně pracovali na vybavení a tuningu Ryzáka. Hlavní dík patří Tůčovi, Burdýškovi a Pavlu Semerákovi. Díky tomu jsme mohli v pátek 20.5. nabalit vše potřebné a vyrazit směr Raná, kde probíhá soutěž historických kluzáků, na které Ryzák nemůže chybět. http://sohaje.aeroklubrana.cz/
Cesta na Ranou proběhla až na malou přeháňku u Dvora pohodově.
http://aknm.rajce.idnes.cz/2016-05-20_Odlet_na_Ranou/

Hned v sobotu byla vyhlášena první disciplína. Na startu se objevili převážně Šohaje, ale také Ka6 a Kmotr, Olympie a samozřejmě Ryzák. Tato soutěž je letos výjmečná tím, že na palubě kluzáku nesmí být žádné elektronické navigační zařízení (kurvítka), takže jsme vyfasovali podrobné mapy a po hódně dlouhé době jsme kreslili čáry do mapy a dělali navigační přípravu včetně zakreslení FAI sektorů. Ještě před startem jsme na tom byli nejlépe, vylosovali jsme si totiž první startovní pozici. Vlek za ultralajtem probíhal pohodově do výšky 650 m, kde se vypínáme poblíž elektrárny a ve slušném stoupání dobíráme strop. Musíme důsledně hlídat výšku 1950 m QNH, jinak bychom se v tomto koutě mohli potkat s nějakým Jumbem. Na nějaké taktizování před startem nezbývá čas, sever naší tratě se začíná dekovat. První dva stoupáky byly parádní, ale první otočný bod Žatec letiště nás nutí přemýšlet, neboť mraky se slily a zbyla po nich jen velké opadání. Nad dráhou bojuje žlutý Šohaj, který po několika kruzích přistává. To nám na náladě moc nepřidalo. Vsázíme na malou chmůru v sektoru, která nás naštěstí vynáší až do základny. Cesta směr Chomutov je opět do velkých rozpadů, sluníčko po zemi žádné. S velikým úsilím otáčíme druhý otočný bod a vracíme se k Rané, kterou máme naštěstí už na dokluz. Elektrárna nás zklamala, takže nás zachraňuje bílý Šohaj, který bojuje o život v malé výšce. V tomto stoupáku se postupně slétly všechny stroje, které byly ještě ve vzduchu. Tento trochu chaotický chumel opouštíme jako první a začínáme závodit. Pokud nám vyjde náš záměr, dnes tuto disciplínu vyhrajeme. Bohužel, nevyšel. Poslední otočný bod dáváme už v malé výšce a nasvícené svahy ještě po předchozím zastínění neprodukují dostatečná stoupání. Začíná poslední fáze letu, boj o život. Hledáme místo, kam našeho Ryzáka posadíme. Bohužel na svazích, kde se začínají dělat mraky, není žádné vhodné pole, takže letíme do roviny. Vzpomínáme na brífíng, kde proběhla informace o práškařské ploše poblíž Solan. Je to bez kurvítek jako hledat jehlu v kupce sena, ale nakonec se nám to podaří. Při kontrole plochy vidíme, jak se prostředkem plochy prochází rodinka se psem. Nakloníme Ryzáka a ze všech sil zavoláme, ať se uhnou. Nejdříve se lekli, ale poslechli a my máme volno na přistání. Jde to i bez rádia. Dráha je hrbolatá, takže odlet za UL nepřipadá v úvahu. Proto domů jedeme díky pomoci Medláňáků na tranďáku. Po obletu celé trati dolétl jen jeden, druhý seděl pár metrů před Ranou, takže na nás zbylo třetí místo. Umístění na bedně bereme a pokud ještě poletíme, zkusíme zabojovat a o něco to vylepšit. 
http://aknm.rajce.idnes.cz/2016-05-21_Sohajada_1._disciplina/
V neděli ráno složíme Ryzáka, což nám už jde docela rychle, přivítáme Tůču, který s Davidem přilétl na návštěvu a stavíme za velkého horka grid. http://aknm.rajce.idnes.cz/2016-05-22_S_Tucou_na_Rane/
Disciplína je nakonec po vyčkávání zrušena a ani v pondělí neletíme. http://aknm.rajce.idnes.cz/2016-05-22_Sohajada_horko%2C_disciplina_zrusena/
Proto se věnujeme turistice a dalším příjemným věcem, které závody přináší :-) 
http://aknm.rajce.idnes.cz/2016-05-23_Sohajada_volno/

Zdravíme domů a pokud bude něco zajímavého, ozveme se. Držte nám palce, Ryzáci Brt a Burda.

 

13.5.2016  -FF-

V pátek se v naší hospůdce konala velká oslava našeho "šéfa", instruktora. VLP, pana Lorence a především kamaráda, Tomáše Tučka. A byla velkolepá. Aby ne, Tomáš je velmi oblíbený a tak hospůdka byla zcela zaplněna gratulanty. Bylo k čemu gratulovat, protože "50" je, mimo jiné, významný přechod od  -cetníků k  -sátníkům a už se nebude opakovat. Samozřejmě jsme popřáli mnoho zdraví a předali dárky v naději, že se budou líbit i hodit.

Odměněni jsme byli bohatým pohoštěním, pivem i pitem. O dobrou náladu nebyla nouze a přispěl k ní, jako obvykle,  i sám Tomáš.  

Vice zde: http://aknm.rajce.net/2016-05-13_Narozeniny

Tak mnoho zdaru do druhé půlky života!

 

14.5.2016


 

29.4.2016 -FF-

Páteční vývoj počasí dával naději na nějaký přelet a obě vysokovská Duobanja šla, sice pozdě odpoledne, do vzduchu. Posádka Nutil/Filip deklarovala Broumov-Vrchlábí a nakonec přihodila ještě Sucháč, posádka Tuček/Tonda létala bez nároku na zápis do CPSky.

Někoik fotek zde:  http://aknm.rajce.net/2016-04-29_Patecni_220


 

25.4.2016-MIK-
Zdarec vespolek,
posílám pozvánku na sobotní pálení čarodějnic na kopci.  V klubovně bude předehřáto a připraveno vše potřebné k příjemnému přežití. O prima decibely je rovněž postaráno.
K  posezení zvou  Jiříci a Jardíci, kteří akci jistí. 

                                                  A pozvánku za výbor AK posílá Jarda Lacmik
 
PS:  pokud by se během soboty podařilo na hranici ještě navozit ke spálení  větve z parkoviště u závory a eventuálně i z úklidu dalších míst,  tak OK. 
Mimo to budeme docela brzo potřebovat pokácet několik smrků pod cestou, které nejsou v dobré kondici. Nemá někdo zájem o kulatinu za kulantní cenu ???  :-))
 

17.4.2016 -MIK-
Navzdory nepříznivé oficiální předpovědi na neděli, nám  nová a kvalitní meteostanice zařídila ke kafi prima počasí.  �.   No snad to není tak docela pravda...   ale tentokrát  se nedalo  jinak.
Skoro všechny aparáty vyjely ven a kdo nastartoval, tak to zvednul a vyvětral zimní pavučinky.
Takže ... bylo zahájeno ... a  teď už jen na konci dubna nám to holky na košťatech i oficielně odmávnou.  Tak, kdo máte nějaké dřevité palivo dovezte na hranici, a zahájíme... třeba i klubovna zafunguje , udírna vyšle kouřový signál a  nějaké melodie zazní,                   Jarda Lacmik




16.4.2016 -FF-

Deštivé sobotní ráno i radar dávaly pramalou naději na počasí vhodné pro létání a chvíle s mírnějším deštěm byla proto využita k otestování nové meteostanice. Počáteční potíže byly brzy překonány a stanice začala fungovat i v provizorním umístění.



 

V nepříliš dobrém počasí se pak Tomáš s navigátorem Michalem vydali Sambou do Jihlavy i když jistota návratu toho dne byla malá (naše doporučení, vzít si kartáčky na zuby, bylo ignorováno). Jenže obavy byly zbytečné, deštivé mraky vypršely nebo odpluly jinam a podvečer, kdy jsme kopec opouštěli, už zdobila jen modrá obloha, což zpáteční let Samby určitě zpříjemnilo.
Foto na  http://aknm.rajce.net/2016-04-16_Destiva_sobota_-_meteostanice



11.4.2016 -MIK-
Jak oznámili, tak přiletěli a zaburáceli nad kopcem. Určitě největší mixer, co jsme na kopci měli a asi i nějvětší a nejtěžší od dob legendárního Siebla...http://lacmik.rajce.idnes.cz/Kozi_kopecek_11.42



 

11.04.2016 -Brt-
Díky "balónové" látce od Jardy Špetly a šikovným rukám "švadlenky" paní Tučkové nám na kopci zavlál nový pytel. K tomu Tondovy narozeniny. Byť pošmourná sobota zase stála za to. Foto:http://aknm.rajce.idnes.cz/2016-_04-09_Novy_pytel,_Tonda_narozeniny



 

7.4.2016 -Brt-
V úterý parta pracantů opravila cestu. Všechny díry zaházeny a uválcovány. Kluci, naše auta vám tímto děkují. Na obec děkujeme za materiál. Nemáte někdo nějaké foto?

02.04.2016   -FF-

V sobotu po ránu jsme nejprve vyrazili na začátek dráhy "27" a pomocí lopat, hrabiček a vlastních noh i ruk se snažili opravit nehorázné stopy po těžké technice. Úspěch tohoto snažení byl dokonán pomocí pěchovacího válce následující den.

Pak už probíhaly přípravy na oslavy mých, bohužel už 80tin.

Sešli jsme se v naší hospůdce a bylo co jíst, mlsat i pít. Děkuji všem, kteří se dostavili, díky za všechny dary a gratulace. Bylo to úžasné. Děkuji moc! Je mi mezi vámi dobře.
Malou fotodokumentaci najdete na  http://aknm.rajce.net/2016-4-2_Kulatiny



 

2.4.2016-Brt-
Franta už vše podstané napsal. Já se chci podělit o sobotní zážitek, kdy jsme při zarovnávání kolejí na dráze spatřili hejno hus, které pěkně v šípu mířilo směrem na sever. V jednu chvíli husy vlétly do stoupáku, ve kterém už točili dvě káňata. Najednou všechny husy, kterých bylo přes padesát kousků, přešly do módu kroužení a krásně stoupák ustředily. Franta pohotově stiskl spoušť foťáku. Po chvíli husy dotočily, srovnaly se znovu do šípu a pokračovaly ke svému cíli. Nikdy jsem něco podobného neviděl. A pak že husy neumí plachtit :-



 

29.3.2016 -FF-

Vážení přátelé, aeroklubáci,

své letošní, kulaté narozeniny bych rád oslavil ve Vaší milé přítomnosti a proto Vás všechny srdečně zvu na sobotu, 2.4. do naší hospůdky na kopci. Předpokládaný začátek v 17 h.

Na setkání se těší

Franta Filip


 

29.3.2016 -Brt-
Prodloužený velikonoční víkend přinesl na kopec hodně činnosti. V pátek skupinka nadšených plachtařů odvezla zbytek vyhrabaných kamenů z konce dráhy 2.7. na parkoviště, následně došlo k osevu ošetřené plochy trávním semenem. Tůča pojezdil všechny plochy traktorem s bránami, takže jsou připravené k válcování těžkou technikou. V sobotu dopoledne kluci provedli roční prohlídku na Vose a po obědě jsme vyrazili směr Nové Město na bowling. Sešlo se nás hodně, všechny dráhy byly obsazené a poprvé po letech bylo bowlingové klání s mezinárodní účastí, díky našim německým přátelům plachtařům. Bude vás zajímat, kdo vyhrál? Jelikož jsem všechny vytištěné výsledky rychle uložil, aby se neztratily, už je nikdo, ani já, nenajde. S jistotou ale můžeme vyhlásit vítězem Honzu Webersika. Gratulace. Vítěz jako vždy obdrží štetku a barvu a může natřít prahovky. Po bowlingu jsme se přesunuli do Villy k sudovému pivku a dalším pochutinám. Diskuze v češtině, ruštině, němčině a angličtině probíhala do pozdních hodin. V neděli jsme se probudili do krásného dne bez mraků a tak jsme se věnovali našim miláčkům. Ryzák dostal nové těsnění do kabiny a i na druhé Vosičce proběhla roční prohlídka. A protože Termoska už pomalu vaří termické počasí, můžeme prohlásit, že jsme připraveni.
Pár fotek zde: http://aknm.rajce.idnes.cz/2016-03-26_a_27_Bohata_neletova_cinnnost/



 

21.3.2016 -Brt-
Do členské sekce přidán aktualizovaný soubor "Přehled platebních povinností březen 2016".

21.3.2016 -Brt-
Jaro je tu, hurá!!! Jeho příchod jsme oslavili bojovou hrou, kterou pro nás připravil náš vedoucí Tůča. Údajně rozházel pytel padesátikorun na konci dráhy 2.7., a tak jsme si vzali hrabičky a s vidinou rychlého zbohatnutí se pustili do práce. No, nenašli jsme ani jednu, zato po nás v pásu dráhy nezbyl jedinný kamínek, což jistě ocení naše nová (zánovní) sekačka. Po té, co nás nadobro opustily síly, jsme se šli občerstvit. Pepa Šimek nás v den svého svátku pohostil bábovkou, kafíčkem a výbornou čočkovou polévkou. To vše jsme proložili pitem a konečně se šli věnovat tomu, proč na kopec jezdíme, létání. Proběhlo pár letů s Ryzákem, který od nás za věrné služby dostal nové elektronické vário. Postupně se k našemu poskakování přidal Tulák a Zephýrek, takže bylo na kopci rušno. Tak jen houšť!!!
Všem hrabačům děkujeme, byla to fakt dřina.

http://aknm.rajce.idnes.cz/2016-03-19_Hledani_padesatikorun_na_draze_2.7.

15.3.2016 -Brt-
Pozvánka na kulturu od Kuby Bahníka a Jirky Pirnera


 

6.3.2016 -Brt-
Další sobota za námi. Tentokrát byla výjmečná tím, že se u nás na kopci konala členská schůze. Sešli jsme se v poměrně hojném počtu v Leteckém klubu. V teple krbových kamen panovala pohodová atmosféra. Zvolili jsme si staro-nový výbor, který o nás bude další dva roky pečovat. Dozvěděli jsme se ze zprávy předsedy, hospodáře a správce letiště, co se za uplynulý rok událo, jak jsme hospodařili a co nás čeká. Podrobnosti se brzy objeví v členské sekci v zápisu o členské schůzi.
V záplavě informací jsem vám zapomněl oznámit, že je před námi další, v pořadí už šestý
                              B O V L I N G O V Ý   T U R N A J,
který se bude konat v sobotu 26.3.2016 od 14.00 hod. na Rychtě v Novém Městě nad Metují. Prosím všechny, kdo se chcete zúčastnit, potvrďte mi svoji účast na mail seibrt@seznam.cz nejpozději do 13. 3. kvůli rezervaci drah. Děkuji a těším se na urputnou bitvu :-)  Petr Seibrt

20. a 21.02.2016 -FF-

Navzdory ranní modré obloze v Hradci Králové se v sobotu na našem kopci honily nízké mraky,což inspirovalo našeho šéfa pana Lorence, aby vydal rozkaz k dokončení započatého díla na předpolí dráhy 27. Po málo významných pokusech se založením vhodného ohniště ke spálení dvou velkých a dvou menších hromad roští se nad námi smiloval vítr a oheň řádně rozdmychal. Že to bylo nečekané statečně doložíli Míra a Pavel. V usilovném přehazování klacků se pokračovalo bez přestávky a občerstvení, i přes všeobecně uznávaný čas oběda.  K tomu jsme s chutí i s radostí z dobře vykonané práce zasedli až po 15 hodině.

V neděli proběhlo každoroční povinné plachtařské školení z teorie, které zkušeně provedl examinátor Standa Mergl. To vše v příjemném prostředí naší vily s plápojícím ohněm v kamnech. Po občerstvení nám ještě naši instruktoři Tomáš s Pavlem zopakovali zásady startu na navijáku, co dělat, když se přetrhne lano, jak se chovat na okruhu, co s větrem, jak vývrtky, pády atp. Závěrem proběhlo přezkoušení formou testu. Praktické přezkoušení bude probíhat, jen co vysvitne sluníčko. Instruktoři se můžou těšit na švestičky z našich zahrádek. Standovi moc děkujeme za čas, který si pro nás rezervoval ze svého nabitého programu, taktéž Tomášovi s Pavlem.

Nabitý víkend!        

Několik fotek zde: http://aknm.rajce.net/2016-02-20_a_21_Predpoli_27_a_skoleni



 


 

8.2.2016 -Brt-
Ahoj kamarádi, opravil jsem nepřesnosti v kontaktech na vedení klubu a aktualizoval seznam členů v "Členské sekci". Prosím o kontrolu. Dále v "Členské sekci" najdete aktuální platební povinnosti pro rok 2016. S případnými nesrovnalostmi se prosím obracejte na Míru Koptu. Hezký den.

8.2.2016 -Brt-

V sobotu bylo naše letiště svědkem zajímavého klání. Utkali se zde dva novodobí gladiátoři a to nikoliv v aréně, jak je zvykem, ale přímo na svahu předpolí dráhy 2.7. Vyzbrojeni moderními zbraněmi šli do souboje velice zostra. Nešetřili nic, co jim přišlo do cesty, posekaná tráva, kamení a nárůstové dřeviny létali na všechny strany. Taktak po nich ostatní přihlíživší stačili nepořádek uklidit a spálit. Členové výboru se před nimi v obavě o svůj život zamkli v "Céčku", aby mohli v klidu připravit výroční schůzi. A kdo se stal vítězem? Všichni, kteří budou dráhu 2.7. používat při svém poletování, neboť práh dráhy bude nadále viditelný ze všech sestupových úhlů. Všem zúčastněným děkujeme !!! Pár fotek zde: http://aknm.rajce.idnes.cz/2016-02-06_Brigada_2016/



2.2.2016 -MIK-
Zdarec vespolek,
prosím, poznamenejte si:

letošní  Výroční členská schůze bude v sobotu 5. března 2016
od 15. hodin v klubovně na kopci.
Snad nebude naváto a nedostupno. ⛄ - v klubovně bude příjemně vytopeno 🌋.

Program: zprávy o činnosti, brigádách, výstavbě a hospodaření,
                volba nového výboru
                projednání VKT 2016 - termín 20.8.
                diskuze a další ...

Všechny kolegy aeroklubáky zve Výbor AeK


vyřizuje: Jarda Lacmik

19.1.2016 -Brt-
Díky badatelské práci Pepy Koutského se můžeme podívat na letecký den z roku 1959. Odkaz na krátký 7 min. film v bohužel ne příliš dobré kvalitě najdete v záložce HISTORIE nebo zde: https://www.youtube.com/watch?v=h3b8xLByWDU&feature=youtu.be


 

18.1.2016 -MIK-

Horní hangár byl dovybaven multifunkčním outdorovým a bezúdržbovým windmetrem. Výroba ČR a je v mobilní verzi. Nemá software, je to bezdrát, ale na kameru má spolehlivé optické napojení. Ukazuje jen tuzemské větry, ale zato ve všech škálách / Beaufort, knots, m/sec. i km/h /. Záleží jen na uživateli, jakou škálu při odečtu si jeho oko použije. Importovaný vítr, z SV - zvaný Polák, ignoruje a vydává ho za flautu. Nevýhoda.. ani chytrým mobilem z něj info o dráze v používání nevydolujete. Jinak špica, Kyrill na něj nemá…



 

16.1.2016 -FF-

Třetí lednová sobota  s předpovědí oblačného počasí se zcela nevyplnila. Sešla se malá hrstka "statečných" plachtařů, kteří po krátkém rozmrazení ve vile nastoupili na prvou letošní brigádu. Cílem bylo vysečení narůstů před prahem drahy 27. Už příprava zapůjčeného křovinořezu si vyžádala značného zapojení, mrazem ztuhlých, mozkových buněk. To se povedlo a nejmladší ze Semeráků, jako odborník, se pustil do práce. Avšak po několika sekundách se nůž uvolnil a byl konec. Všechny součástky se ve sněhu našly až na jednu, dost důležitou matku. Tím naše brigáda skončila a nezbylo, než se pokusit mít více štěstí při poletování. Vyvedlo se.

Tak se podívejte   http://aknm.rajce.net/2016-01-16_Brigada


 

10.1.2016 -Brt-
Zima se zpožděním dorazila i do našeho kraje. Co to pro nás na kopci znamená? Půda je zmrzlá, nedá se kopat, nedá se betonovat, nedá se lepit lepenka, nedá se natírat, zkrátka a dobře, pan Lorenc pro nás neměl nachystanou žádnou brigádu, takže jsme šli v sobotu hned po zatopení ve vile létat. A stálo to za to. Po posledním startu zelňačka, gulášek, salámek, čerstvé pečivo a pak se kuly pikle, co příšte.

Pár fotek zde:  http://aknm.rajce.idnes.cz/2016-01-09_Prvni_letani/



4.1.2016 -Brt-
Vítejte v novém roce. V sekci Členská sekce přibyla složka Soubory pro XC Soar. Burdýšku, děkujeme.