DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

23.12.2019-MIK-
Zdravím

a posílám informaci a hlavně pozvánku na letošní předsilvestrovské setkání v naší klubovně U vrtule v sobotu 28.12. od 16 hodin. Bude tradičně příjemně vytopeno a i tradiční budou prameny ... na pípě pito a pivo a na zub co si kdo přinese  :-))  a zatím po delší době budeme bez oblíbených decibelů.  
V příloze vezměte na milost neumělou novoročenku s fotkou z doby, kdy dost věcí bylo ještě jinak, bylo dost sněhu a neměli jsme kůrovce.  
 
Tak hodně zdraví, klubové pohody a elánu.           Za výbor  Jarda Lacmik 

 

 

1.11.2019-Brt-

26.10.2019   -FF-

Brigádička
Tentokráte, zřejmě  v důsledku domluvy Josky Vesky, se na sobotní úklid lesa dostavil větší počet brigádníků a bylo to hned znát. Kupili jsme jednu hromadu větví a roští za druhou, větší a větší a Lukáš, opět se svou technikou, je zručně nakládal a převážel na valník. Krasavec traktor, kočírovaný Láďou, pak vše svážel na Buben. Značně nám pomohl i pan Kosinka, který nařezané kmeny stromů urovnal a připravil k další manipulaci.  Sláva, les je uklizen a za to díky všem zúčastněným!


Foto zde: 

http://aknm.rajce.net/2019-10-26_Zaverecny_uklid_lesa


 

23.10.2019-Brt-
Pár fotek z odpolední procházky po letišti, kde je vidět krásná vlnová oblačnost nad spodním hangárem a počátek práce divokých prasat. Stavba ohradníku se opět vyplatila :-)
https://aknm.rajce.idnes.cz/2019-10-13_Podzimni_prochazka_po_letisti

 

23.10.2019-Brt-
Protože o víkendech výletujeme, nebo brigádničíme (díky čemuž nám uteklo i několik krásných vlnových počasí s možností odlétat zlaté převýšení či diamanty) doháníme výcvik v průběhu pracovního týdne po odpolednách, večerech, někdy i třikrát za týden. Bohužel dny se krátí a po změně času na ten zimní, který já osobně nenávidím, bude s takovýmto létáním konec. K praktickým pilotním zkouškám se nám blíží staronový žák/pilot Tomáš Meier, takže děláme maximum pro to, aby výcvik ukončil ještě než napadne sníh. Zároveň s výcvikem získává Michal potřebné dovednosti co by nový vlekař.
Poděkovat chceme do Nového Města za možnost použití místního letiště, Petrovi Fišerovi za zapůjčení Blaníka na vývrtkování a Pavlovi Borůvkovi za pomoc při vytažení a ustájení Blaníka v úterní podvečer. Zároveň děkuji Michalovi, Davidovi, Danovi za pomoc při postrkování Ryzáka po zemi a hlavně Pavlovi, na jehož hrbu celý výcvik leží. Drobné menší či větší osobní oběti (kdo je aeroklubák a zažil, ví o čem mluvím) za to určitě stojí :-)
https://aknm.rajce.idnes.cz/2019-10-23_Zakladni_vycvik_podzim_2019

23.10.2019-Brt-

V sobotu 19.10. jsme si udělali malý klubový zájezd do leteckého muzea ve Kbelích. Autobus a zároveň své šoférské dovednosti poskytl Kuba Bahník. Na nás zbyl úkol obsadit jeho kapacitu. K tomu jsme přizvali i naše kamarády z Nového Města, se kterými jsme se v průběhu roku několikrát potkali při společném provozu a výcviku, takže nás nakonec bylo rovných 40+řidič. Cestou tam jsme udělali dvě zastávky, jednu k naložení skupiny v Hradci, druhou kafovou u Poděbrad. Do muzea jsme vstoupili hromadně pár minut po jeho otevření, dále už se přirozeně udělali jednotlivé skupinky a každý strávil svůj čas podle svého zájmu. Naše skupinka strávila nejvíce času v hangáru, kde se nacházely exponáty pro nás blízké (Trenéry, Padesátka, Morava, Blaník, Spartak, a další). Tady jsme se cítili jako doma. Protože nás začal tlačit čas. udělali jsme si za krásného slunečného počasí krátkou pěší procházku do blízkých Letňan, kde je ve staré Aerovce zrekonstruovaný hangár a je zde další pěkná expozice, z níž nás nejvíce zaujal Siebel (Aero C3) asi i vzhledem k určité historické souvislosti s naším letištěm. Pak následovalo točené pivko a hurá do autobusu. Cestu zpět nám zpříjemnila zastávka v Poděbradech, kde jsme měli objednáný obídek. Řízky, stejky, svíčkové a guláše byly naservírovány a zkonzumovány poměrně rychle, takže jsme stihli ještě krátkou procházku skrze lázeňský park směr vlakové nádraží, kde nás už Kuba čekal se svým Albatrosem. Cesta zpět ubíhala po dálnici svěžím tempem, přesto někteří v důsledku celodenního putování stačili na pár chvil zamhouřit i očko. 
Z mého pohledu výlet naplnil očekávání a pevně věřím, že nejsem sám. Moc děkuji Kubovi za autobus a šoférování, všem ostatním za ukázněnost hlavně s dodržením časů odjezdu, díky čemuž jsme byli vše schopni stihnout přesně a v pohodě podle naplánovaného harmonogramu. A pokud bude zájem, mám v hlavě další nápady, tak zas třeba na přes rok, ahoj,  Petr Seibrt
https://aknm.rajce.idnes.cz/2019-10-19_Vylet_Kbely

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
21.10.2019-Brt-
Ahoj kamarádi,                B R I G Á D A   SOBOTA  26.10.2019

z pověření výboru posílám pozvánku na sobotní brigádu.
Je potřeba dočistit horní část lesa a hromady větví odvést na Buben na čarodějnice.
Budou se hodit pracovní rukavice a železné hrábě.
Jako vždy začínáme v 9.00 hod.

Tentokrát bude potřeba co nejvíce jakýchkoliv rukou, nejen těch šikovných :-)
                            Petr Seibrt

12.10.2019   -FF-

Předběžné pokácení označených stromů panem Kosinkou se ukázalo jako velmi podstatné pro splnění zadaného úkolu. Velmi přispěl i Lukáš se svoji technikou, ale malá parta, i když osvědčených lesních specialistů, přes veškeré úsili, nestačila les v ten den řádně uklidit. Nálada ale byla dobrá, o občerstvení se postaral oslavující Michal. Gratulace jemu a díky  všem zúčastněným!

Jen škoda, že pozvání na brigádu nepřijali i ostatní členové Aeroklubu. 
http://aknm.rajce.net/2019-10-12_Uklid_lesa

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
10.10.2019-Brt-
Ahoj kamarádi,                             B R I G Á D A

díky p. Kosinkovi už stromy označené na pokácení leží na zemi.
V sobotu 12.10. 2019 je potřeba je odvětvit, nakrátit na požadovanou délku a hlavně všechen nepořádek vytahat z lesa a odvézt na čarodějnice tak, aby příští týden p. Kosinka mohl do lesa zajet a stromy z lesa vytahat.
Nabruste pily, utužte svaly a hlavně v sobotu přijďte pomoci, práce bude dost.
A kdyby se někdo nudil, může přidělat okapy na přední stranu Leteckého klubu :-)
Předem díky za pomoc!!!

Z pověření výboru,             PETR SEIBRT
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7.10.2019  -FF-

Stavění ohradníku

Skoro podzimní pondělí, slunečno, bezvětří, ale teplo jen zdánlivé. Brigáda na postavení ohradníku vyhlášena na 15.hodinu.



My, zájemci o poletování s Bloudilem, jsme se sešli ve 13 hod., ale záhy zjistili, že Bloudil právě prodělává výměnu držáků karburátorů, takže je nepojízdný. Odolali jsme nabídce Jirky V. na prolet Bohémem a pustili se do stavění ohradníku. Než se dostavili ostatní brigádníci byli tyče rozmístěny a natahování drátů mohlo začít. To se stihlo tak tak do setmění. Zatlučení bidýlek pro ptáky se věnovala jiná parta a další dodělávala opravu střechy naší hospůdky.

Zkrátka, za jedno odpoledne se stihlo docela dost práce. Díky všem zúčastněným!

Fotostřípky z akce zde: http://aknm.rajce.net/2019-10-07_Staveni_ohradniku


 

7.10.2019-Brt-
Výlet do leteckého muzea ve Kbelích + staré Aerovky v Letňanech

Ahoj kamarádi,

blíží se termín výletu do Leteckého muzea ve Kbelích a Staré Aerovky.
Předběžný harmonogram je asi takový:
Sobota 19.10.2019
odjezd historickým autobusem Albatros z letiště Vysokov 7:30 hod. (šofér Kuba Bahník)
příjezd do Kbel cca v 10. hod. (cestou krátká zastávka na kafe)
vstupné: zdarma
prohlídka muzea dle dohody ( cca. 2h.30min.)
přesun pěšky do Aerovky cca. 600 m
vstupné: zdarma
prohlídka cca.1 hod.
odjezd v cca. 14. hod.
cestou domů zastávka na pozdní oběd 
dle domluvy procházka v lázeňském parku v Poděbradech
příjezd na vysokovské letiště cca. 18.30 hod.
Předpokládaný náklad na dopravu: Kč 220,- / os.
Čím více nás bude, tím bude jízdné nižší.
Kapacita busu je 43 míst. Vezměte sebou rodinné příslušníky či známé, ať je bus plný. 
Prosím o závazné potvrzení přihlášených nejpozději do neděle 13.10.2019 !!!
Těším se na výlet,
Petr Seibrt
 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
6.10.2019-Brt-
Ahoj kamarádi,
z důvodu špatného počasí se brigáda na dokácení stromů odkládá o týden na sobotu 12.10.2019.
V pondělí 7.10.2019 se sejdeme v 15. hod. a postavíme elektrický ohradník a došroubujeme hřebenáče na Letecký klub. Kdo můžete přijďte pomoci, bude potřeba hodně šikovných rukou.          
    Petr Seibrt

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

26.9.2019-MIK-

Zdarec,
dnes, ve čtvrtek, 26.září se konala na pozvání stavebního úřadu Náchod kolaudace věže Vodafonu. Proběhla bez závad.
A druhá zpráva: paní starostka Vysokova nám sdělila, že z důvodu rekonstrukce a opravy asfaltky bude od 30. září do 10. října uzavřena příjezdová cesta přes Vysokov směrem na letiště / tj. kolem Tondy Marka /. Možný příjezd bude jen směrem od Lhotky.
Jarda Lacmik

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
24.9.2019-MIK-
Zdarec,
posílám trochu komlexnější informaci o potřebě brigád. Na tuto sobotu avizoval Seibrt nutnou potřebu dodělat střechu na klubovně. Tak komu se hodí ok.. každá ruka velmi vítana.
A v tomto týdnu bude nájemcem posekána a sklizena plocha a v zápětí je aktuální potřeba postavit ohradník. Den posekání sdělím snad už dnes odp. Brtovi.
Další velkou brigádu bude potřeba realizovat zase v sobotu 5. října, a to dokácení kůrovcových stromů. Které budou vhodné, tak se dají pořezat na prkna pro potřeby klubu. Vršky jako palivo. Tuto brigádu už nyní organizuje Pepa Veska.
Takže toto je informace a zároveň pozvánka na brigády. Kdo můžete přijďte.
Díky všem kdo přiloží ruku k dílu.
                                                                        výbor Aeroklubu

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

23.9.2019-Brt-

O víkendu 20.-22.9. proběhla již z hlavy nevím kolikátá Expedice Krkonoše. Základní tábor jak jinak než Penzion U Mlýna - Spálený mlýn. V pátek jsme se sjeli v podvečer ve značně prořídlém počtu tak tak, že někteří stihli večeři. Známý kuchař Pohlreich by se divil, jak báječné a chutné jídlo dokáže vykouzlit paní Malá. Všem nám moc chutnalo. Po večeři společenská hra dospěláci versuz děti, skončila pravděpodobně remízou. V sobotu ráno snídaně na 7. hod. a pak odjezd busem do Maršova, odkud jsme se vydrápali na Rýchorskou boudu s velmi "milou" paní domácí. Naštěstí vše zachránil ochotný personál a tak krátké posezení nebylo na škodu. Po té po vrstevnici směr Lysečinská bouda, která je bouhužel, nebo bohudík zavřená. Nad ní se totiž nachází další bouda - Poutník, kde jsme se zastavili na oběd. Výborná domácí kuchyně, venkovní pec, ochotný personál, krásný výhled a sluníčko zapřičinily, že jsme se zdrželi poněkud déle. Všem vřele doporučuji. Pak už jen poslední kopeček na Cestník a zkratkou domů. Odpoledne jsme tradičně zajeli do Jánek, protáhnout svá zbídačená těla do bazénu a vířivky a pak rychle zpátky na večeři. Druhé kolo společenské hry opět skončilo remízou, ikdyž děti by asi nesouhlasili a poměrně utahaní jsme šli spát. V neděli dopoledne za svitu sluníčka a popoháněni větrem jsme udělali krátkou procházku na Pomezkách s odlovem několika Keší a pak už hurá domů. Panu Malému a paní Malé moc děkujeme za ubytování a těšíme se na příště, možná už v zimě. Jedinnou kaňkou po celé expedici tak zůstává neotevřená láhev Welcome drinku, ale není všem dnům konec. Tak zase někdy při podobném výletě ahoj!!!
https://aknm.rajce.idnes.cz/2019-09-20_Expedice_Krkonose_2019


18.9.2019   -FF-

Jak žijí bývalí piloti v penzi.


Navštívil jsem našeho kamaráda, Pepu Šimka, v jeho novém působišti, v Senior centru v Moravanech. Nestačil jsem se divit a obdivovat pěkné prostředí, které bych jen těžko popisoval slovy. Z přiložených  několika fotek na vás jistě ta příjemná atmosféra dýchne. Pepa žije spokojeně, obklopen ženami (během oběda) a hýčkán milou Maruškou. Pravidelně jezdí na kole, když chození mu moc nejde a zúčastňuje se společných výletů (nedávno hrad Bouzov).
Z mé návštěvy měl zřejmou radost, dobře jsme si popovídali a zavzpomínali na léta jeho aktivního létání.
Pepa vás všechny srdečně pozdravuje!

fotky zde:  http://aknm.rajce.net/2019_senior_Pepa_Simek



 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
18.9.2019-Brt-
Protože nás bude tento víkend hodně v Krkonoších, vyhlašujeme
                       C E L O K L U B O V O U    B R I G Á D U
na sobotu 28.9.2019. Je potřeba dodělat střechu na Leteckém klubu, střechu na "C", štít na spodním hangáru, posíct, ponatírat a další a další. Prosíme o hojnou účast, aby až se nás zima zeptá...  Jen připomínám, seznam prací visí na našem webu:
https://aekvysokov.websnadno.cz/Brigady.html?

Předem za všechny děkuji, Petr Seibrt
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

18.9.2019-Brt-
Když nestíháme létat o víkendu, daří se nám vše dohnat v týdnu. Odměnou může být i taková krásná scenérie, jakou nám vykouzlila příroda v podobě duhy. Vůbec nechápu, jak je možné, že jsme nezmokli. V podvečer se k nám blížila přeháňka, u Starkoče odbočila doprava k Novému Městu, aby posléze odbočila vlevo na svůj původní kurz. Že by nás ze shora sledoval Tůča a trochu do toho mráčku šťouchl??? Kdo ví...  :-)
https://aknm.rajce.idnes.cz/2019-09-18_Stredecni_letani/

 

14.9.2019-Brt-
V sobotu místo toho, abychom využili jedno z posledních pěkných termických počasí, jsme vylezli na střechu našeho Leteckého klubu a pokračovali v opravách toho, co nám zub času a několik přírodních živlů způsobily. Zdolali jsme kritickou fázi okolo komína, zbytek už půjde rychleji. Pak už jen vyměnit shnilá prkna, kolem dokola natřít, pověsit okapy, upravit okolí i vnitřek a "Vrtulka" by pár dalších zim mohla přežít. Ze střechy jsme měli krásný výlet směrem k Hronovu, kde naši přespolní kamarádi ve svých býlých miláčcích vykrajovali svoje stoupavé spirály. Odpoledne jsme uvítali milou návštěvu z AK Polička, která se na nás přiletěla podívat ve dvou Dynamicích. Na samý podvečer se ještě za odměnu po celodenní dřině vydal David s Honzou trochu bloudit s Bloudilem.
https://aknm.rajce.idnes.cz/2019-09-14_Oprava_strechy_U_Vrtule


 

4.9.2019-Brt-
Výcvik létáme v Novém Městě s novým žákem Tomášem a "novým" panem vlekařem Michalem.
https://aknm.rajce.idnes.cz/2019-09-04_Vycvik_v_LKNM

6.9.2019  -FF-

Rozloučení s letní sezónou "narušila" neobvyklá událost - přelet balonů. Pěkná podívaná.
Více zde:  http://aknm.rajce.net/2019-09-06_Balony

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
26.8.2019-Brt-
V pátek 6.9.2019 odpoledne proběhne v Leteckém klubu U Vrtule rozloučení s letní sezónou. Točit se bude kýta i pivo. K poslechu klidně i k tanci zahraje letištní band KPS.
Tímto jste srdečně zváni. Přijďte pobejt !!!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

26.8.2019-Brt-
V týdnu od 10.8. do 17.8.2019 jsme se ve složení Kubrt, Seibrt, Nutil + vlekař Semerák zúčastnili závodů historických kluzáků HOP 2019, pořádáných sousedním aeroklubem ve Velkém Poříčí. Ostudu jsme určitě neudělali, jeden náš Orlíček zapůjčený z Nového Města skončil na 18 místě, druhý zapůjčený z Broumova na místě 6. V rámci závodu se nám podařilo uletět přelet o délce 303 km, což je s Orlíčkem pěkný výkon. Celkem jsme včetně přípravy na Orlících nalétali cca. 33 hod. + pěkných pár startů navlekala Samba.
https://www.soaringspot.com/cs/18-hop-2019-velke-porici-2019/results/klub-hop/task-6-on-2019-08-15/total
Do Nového Města a do Broumova ještě jednou touto cestou děkujeme za zapůjčení Orlíků.

I když jsme si pěkně zalétali a měli možnost setkat se s kamarády z jiných koutů naší země, přesto v nás letošní ročník zanechal velmi smutnou vzpomínku. Při druhé disciplíně došlo ve vzduchu ke srážce dvou kluzáků, z nichž se jednomu, byť poškozenému, podařilo bezpečně přistát. Druhý, náš velký kamarád Bohouš "Bondy" Říkal tolik štěstí neměl a ve svém nejkrásnějším Bobešovi se k nám již nevrátil. Bohouši, nezapomeneme!!!


26.8.2019-Brt-
https://aknm.rajce.idnes.cz/2019-08-04_Cesta_do_Broumova_pro_Orlika

 

26.8.2019 -Brt-
Nejen plachtařinou je člověk živ a tak když nejsou vhodné podmínky pro tiché klouzání vzduchem, nastupuje na řadu motor :-)
https://aknm.rajce.idnes.cz/Skupina_ULL_2019-08-24


 

22.8.2019  -FF-

Ve čtvrtek se malá parta urychleně sešla řešit přerušené potrubí vody do  "C". Předkop iniciativně předem provedl Láďa F., takže oprava probíhala již za sucha. Příčina byla brzy odhalena a po nákupu náhradních spojek bylo dílo brzy dovršeno. Stihli jsme ještě urovnat terén, rozhodit travní semeno i pokropit. Opravu potřebuje i větrný pytel a tak jsme ho za dosti nepříznivých větrných podmínek sundali k opravě.

http://aknm.rajce.net/2019-08-22_Oprava_vodovodu


17.8.2019  -FF-

David útočí
Po úspěchu s Bloudilem se David rozhodl osedlat i další koně. Jen tak dál!


 

22.8.2019 - Burdýšek

Smutná zpráva z Hronova


 

13.7. a 3.8. a 9.8.2019 

http://aknm.rajce.net/2019-07_a_08_Smes_cinnosti


 

25.7.2019-Brt-
Létáme hlavně v týdnu. Další třístovka byla na spadnutí, Michal pořídil otočit Bouzov, Hvězdu u Broumova a Suchý vrch, poslední rameno už nedolétl a dopadl do pěkného pole poblíž Žamberka. Škoda, nechybělo moc. Děkujeme Davidovi a Terezce za záchranou operaci.

Honza V. po té, co se vydrápal ze Žamberka otočil domů a pokusil se o naši hvězdu, po brutálním rozpadu skončil v Hronově. Děkujeme Pavlovi za záchranou operaci a opětovné umytí Samby od much.
Já jsem odpadl hned na začátku a vozil se po okolí. Navštívil jsem svoje děti ve skautském táboře a k večeru se povozil na řádce, která se upekla od Nového Města až daleko do Polska. Nakonec 6 hod. pohodového letu. Tak zase zítra???
https://aknm.rajce.idnes.cz/2019-07-23_Letame_v_tydnu

22.7.2019-Brt-
Posílám pozvánku všem aeroklubákům na sobotu 27. července od 17 hodin do Vrtulky, kde budeme s country partou KPS  hrát a zpívat snad do kuropění :-)
na přívítání mojí další vnučky Amálky.
Čepovaná 11° od Primátorů, klobásky z udírny a snad i více. Příjďte a vezměte manželky a přítelkyně.   
                                            Srdečně zve Venda Rejzek 

..................................................................................................................................................

20.7.2019   -FF-

Také začínající motoráři vystrkují růžky. Shlédněte, jak David krotí BLOUDILA. Tůča to určitě sleduje  ze zhora a má radost.

http://aknm.rajce.net/2019-07_Bloudil


 

18.7.2019-Brt-
Za poslední týden 5 třístovek, 1 dvoustovka a 1 stříbrná stovka, nemáme se za co stydět.
Tak jen houšť!!!
Vlekařovi Pavlovi děkujeme za obětavost. Klobouk dolů za rychlost a přesnost, s jakou jsi nás dnes naházel doprostřed stoupáků :-)

 

16.7.2019-Brt-
Pořád se něco děje....

a zapisovatel (já) nestíhá všechny události zachytit na tyto stránky. Tak jen krátce.
V červnu jsme se s naší Sambou a Ryzákem zúčastnili leteckého dne v Trutnově, který pořádala zdejší Dračí letka. Při té příležitosti si většina z nás v rámci tréningu přistání do omezeného prostoru nacvičila starty a přistání na letiště, jehož dráha vede hooodně do kopce. Znalost místního letiště se o 14 dní později hodila Michalovi s Fešandou (ASW24), který na zdejším letišti dozrál u nedokončeného přeletu.
Dan Kubrt se zúčastnil s Vosičkou žloutenkou soustředění juniorů PPJ 2019, které probíhalo poslední týden na letišti v Jaroměři. Dan zde potrénoval a polétal v několika ne příliš vydařených termických dnech a dokonce se stihl svézt na Duodiskusu, což byl pro něho silný zážitek. Výsledkem akce bylo, že po návratu ze soustředění se Danovi podařilo zdolat prvním samostatným přeletem stříbrnou vzdálenost, kdy v rámci plánovaného přeletu dolétl do Jičína a zpět. Takže po dloooouuuhééé době, "Vítej nový plachtaři na Vysokovském kopečku!" Velká gratulace a ať Ti to létá!!! Zároveň chceme touto cestou poděkovat p. Mílovi Fišerovi (Fíšovi) za organizaci celého projektu PPJ 2019 a také jaroměřákům za Danův týdenní azyl.
Další velký úspěch se povedl Pavlovi Semerákovi a Michalovi Nutilovi. Po odlétané osnově Pavel na Sambě vyučil Michala vlekařskému řemeslu a začátkem července proběhlo na letišti v Jaroměři pod dozorem inspektora Zdeňka Doubka závěrečné přezkoušení. Michale, gratulace!!! Pavle, Tobě taky!!! Hlavně Pavlovi svitne naděje, že se vydá do vzduchu konečně zase bez motoru.
V červenci, konkrétně 11. ve čtvrtek jsme si počkali na počasí a podařilo se nám uletět diamantovou vzdálenost, 300 km FAI trojúhelník VÚTMH. Já s VSO10, Michal s ASW24. První dvě ramena jsme bojovali o přežití, proklouzat rozsáhlými rozpady, které nás zastihly brzy po startu a pak mezi Turnovem a Trutnovem bylo dosti náročné, ale po té, co jsme doletěli k Broumovu, nás Termoska odmněnil a nastalo neuvěřitelně krásné svezení téměř bez točení do Lanškrouna a domů. Tak jen více takových krásných přeletů.
Kromě létání se i pracovalo, neboť náš areál potřebuje pomocnou ruku všude, kam až oko dohlédne.
Mimo to všechno jsem zaslechl od Vendy Rejska něco o kulturní akci během nadcházejících 14 dnů a dále pak chystáme společenskou kulturní akci na pátek 6. nebo 13.9. Ještě brzy upřesníme.
Všem přeji krásné léto a zase na našem kopečku na viděnou.


29.6.2019  -FF-

Bohém a Swiebodzice

Na pozvání polských leteckých přátel jsme se v sobotu 29.6.2019 spolu s broumovskými kamarády vypravili do Polska, do nedaleké Swiebodzice.

Na briefinku v Broumově jsme byli seznámeni s průběhem přeletu ve formaci:

první poletí polák Jarka se Zephýrem, za ním vpravo Zdeněk s Tulákem, pak my s Bohémem vlevo a za námi vpravo, jako čtvrtý, Otta se Siriusem.

Cestovní rychlost 120 km/h, radiová frekvence v Česku broumovská a po přeletu hranic přeladit na frekvenci letiště Swiebodzice, tj. 135750. Potřebná hlášení na přistání za nás v Polsku, ve své mateřštině, obstará Jarka.

Start byl stanoven na 10,00 h.

Swiebodzice je pěkné městečko s 23 tisíci obyvateli, nacházející se nedaleko mnohem většího Walbřichu. Soudě podle, na webových stránkách, publikovaných aktivit, je to město s bohatým kulturním a sportovním programem.

A jedním z nich byla i tradiční akce na letišti Swiebodzice, letos s logem:

Swiebodzičané pohleďte nahoru! Letecký piknik na začátku prázdnin.

Tak zpět. Let probíhal podle plánu, asi po 20ti minutách letu z Broumova jsme minuli největší zámek Dolního Slezska Ksiaz, prolétli kolem Swiebodzice a mohli se připravovat na přistání. Na letišti jsme pak byli srdečně přivítání ředitelem akce i dalšími organizátory. Poté jsme zahájili prohlídku různých letadel, vojenských radiolokačních zařízení, motorek z 2. svět. války, všelijakých atrakcí pro děti apod. Plánovaný program se začal naplňovat průletem a přistáním vrtulníku Mi 8, zdařilou ukázku pilotního umění s R 22, výsadky parašutistů i akrobacií kluzáku. Na plánovaný koncert hudební skupiny už jsme s Jirkou, z časových důvodů, nezůstali a mezi seskoky paragánů jsme odstartovali směrem na Vysokov.

Závěrem: Jirko děkuji za nabídku účasti, pro mne, motorového eléva, to bylo velmi poučné (prvý let ve formaci, navigace, přistání na cizím letišti).

http://aknm.rajce.net/2019-06-29_Polske_Swiebodzice


 

17.6.2019-Brt-
Na vědomost se dává, že v sobotu a neděli 22.6. a 23.6. 2019 bude na našem letišti probíhat
                             MODELÁŘSKÁ  SOUTĚŽ  ( MČR F3J )
                                     Letiště bude v době konání soutěže uzavřeno.
V sobotu se bude  létat od 9 hod. do asi 18 hod. a v neděli od 9 hod. do 15 hod.
Pokud by někdo potřeboval nutně odletět / přiletět tak se dohodneme osobně nebo na telefonu: 732908240 (Josef Koutský)
Díky, ahoj Pepa


2.6.2019-Brt-
Přátelé, kamarádi,
tak jsme vám tu medaili nakonec přivezli a je opět z nejcennějšího kovu. Za ten týden na Rané jsme letěli 4 soutěžní disciplíny a podnikli dva pěkné výlety do okolí. Hlavně zámek Jezeří a návštěva Žatce, města piva, se nám líbily. Protože předpovědět počasí, byť jen na pár hodin dopředu, se stalo velkou loterií, letěli jsme v nejlepším počasí týdne "pouze" let na čas a závodit se skutečně začalo až po 5 hodině ve vzduchu, kdy už nás velmi bolely zadnice. Nakonec jsme to dotáhli na večerních nuličkách na 5h 45min. K tomu dvě disciplíny Cats Cradle, které se v moderním plachtění už nelétají, ale pro soutěž historických kluzáků se dají s úspěchem použít. Let spočívá v tom, že všichni závodníci dostanou stejný odletový bod a 1. otočný bod a další čtyři otočné body si mohou zvolit dle své potřeby a hlavně vývoje počasí. I v těchto disciplínách se nám dařilo. Nejvíce práce nám dalo správně proletět sektory otočných bodů, které jsme měli zaznamenané v mapě a točili jsme je podle citu, kurvítka byla na palubě zakázána.
Suma sumárum, užili jsme si parádní týden dovolené v zajímavém koutě naší země, (bohužel hodně poznamenané industrializací) mezi pohodovými lidmi a pokud to jen trochu půjde, rádi se na Ranou zase vrátíme. Pořadatelům děkujeme za vše, na Rané jsme se cítili jako doma.
https://aknm.rajce.idnes.cz/2019-06-02_Sohajada_zbytek

1.6.2019   -FF-

Bloudil se konečně dočkal, David přeškolen.   G r a t u l u j e m e !

26.5.2019  -FF-

V neděli s Bohémem na severu Čech:

http://aknm.rajce.net/2019-05-26_Bohemske_putovani_po_vlastech_ceskych


 

25.5.2019  -FF-

Zpráva ze sobotní  činnosti na kopci:

Zatímco naši závodníci (Burdýšek, Brt a Dan) v okolí Rané sbírají body k obhájení loňského vítězství na Šohajádě, vysokovská posádka opravovala střechu na spodním hangáru.
Počasí naštěstí vyšlo, ačkoliv hned za Vysokovem pršelo i bouřilo. Zapůjčená plošina dovolovala bezpečnou práci ve výškách a tak se dílo úspěšně dařilo. Jenže když se oprava chýlila ke konci, náhle zazněla špatná zpráva: dochází šrouby. Vážná věc, neb drahý pronájem plošiny na další den nepřicházel v úvahu a v sobotním podvečeru bylo možno sehnat potřebné šrouby nejspíše až v Hradci.

Ale řešení se našlo, pokrytí střechy bylo dokončeno a než se začalo stmívat, podařilo se postavit i stožár na meteostanici.

Gratulace a velký dík této partě!

Zpestřením byl průlet a přistání JAKa.
Fotky řeknou více: http://aknm.rajce.net/2019.05.25_Oprava_strechy


 

28.5.2019-Brt-
Ahoj kamarádi,
zdravíme vás z Rané u Loun, kde se ve složení Kubrt, Burdych, Seibrt účastníme soutěže historických kluzáků Šohajáda 2019. 
Pokud bude více času, rozepíšu se podrobněji, zatím jen ty nejdůležitější informace. Po dvou disciplínách držíme druhé místo, Dan jen přeškolený na ASW15 a zároveň ulétl 5ti hodinovku. Dnes pršlavo, očekáváme termické počasí a další letové disciplíny.
Pár fotek a nějaké video zde:

https://aknm.rajce.idnes.cz/2019-05-24_Odjezd_na_Sohajadu

https://aknm.rajce.idnes.cz/2019-05-25_Sohajada_1._den

https://aknm.rajce.idnes.cz/2019-05-26_Sohajada_1._disciplina

https://aknm.rajce.idnes.cz/2019-05-28_Sohajada_mix
https://www.youtube.com/watch?v=pcewQb5Cfp8&list=PLaB0RpKXezQAcPVrm6g9vEv52vH3rBh3r&index=1
https://www.youtube.com/watch?v=KC26O8RY2eI&list=PLaB0RpKXezQAcPVrm6g9vEv52vH3rBh3r&index=2


4.5.2019-Brt-
V sobotu na našem letišti proběhla akce Vývrtka. Nejednalo se o otevítání vinných láhví, jak by se mohlo zdát, ale o akci, jejíž cílem bylo seznámit naše kamarády z řad UL motorových pilotů s režimem letu, který někteří ještě nikdy nezažili. Pro tuto akci jsme si půjčili Blaníka z Nového Města, jelikož náš Ryzák je tak hodné éro, že se mu chce vrtat málokdy a když už, tak po půl otočce sám vybírá. Akce se zúčastnilo celkem 10 pilotů, takže jsme se měli co ohánět. Ráno brífing ve vytopené vile, pak rychle pro Blaníka pod kopec a pak nahoru, vývrtka, vývrtka ze zatáčky, spirála, pády a další pán na holení. Kdo měl štestí, stihl si chvíli zakroužit v termice. Organizace hlavně po přistání a výměně pilotů byla bezvadná, za což děkuji plachtařům, ten den pouze pomocníkům. I počasí nám vyšlo. Na Blaníka spadlo za celý den pouze několik kapek, ostatní přeháňky se nám, někdy pouze o chloupek, vyhýbaly. Největší příděl vody spadl z nebes ve chvíli, kdy jsme v Novém Městě za Blaníkem zavřeli hangár. A jaké je zhodnocení celé akce??? Podle reakcí zúčastněných pilotů kladné. A z pohledu instruktora. Bylo znát, kdo byl kdysi plachtařem a kdo hodně létá, hlavně při řízení v aerovleku a dále pak v odhadu na přistátní. Někomu to šlo lépe, jinému hůř. Při vývrtce nikdo nepanikařil, ale bylo vidět, že kluci tuto disciplínu zažitou nemají, hlavně orientace v prostoru nám dávala zabrat. Co je ale důležité, správné úkony (
nadoraz přešlápnout, povolit knipl, vrátit do neutrálu) se snažili provádět všichni. Budeme doufat, že do podobného režimu letu se nikdo z nás nedostane a když už, tak že si rychle vzpomeneme na tuto velmi vydařenou sobotu. Všem zúčastněným děkuji za prima společně strávený čas, plachtařům za pomoc na zemi, Pavlovi za vlekání a do Nového Města za zapůjčení Blaníka. 
http://aknm.rajce.net/2019-05-04_Rozvrtana_sobota
https://koutj.rajce.idnes.cz/akce_Vyvrtka

30.4.2019-Brt-
Tak zlé čarodějnice jsme upálili, hodné jsme si nechali, buřtíka s dětmi opekli,  k tomu všemu nám ve Vrtulce zahrálu skvělá kapela pod vedením Jirky Pirnera. Děkujeme. Jen škoda, že se nás nesešlo více :-(
https://aknm.rajce.idnes.cz/2019-04-30_Carodejnice_na_kopci

4.5.2019-Brt-                        AKCE  VÝVRTKA

Ahoj kamarádi,koho se to týká, v sobotu začínáme v 8.30 hod. v "C" brífingem, od 10 hod. létání. Teplé prádlo, svačinu, dobrou náladu a cca. 650,- s sebou.
Těším se,

Brt
 
P.S. Kdo by chtěl pracovat, může pomoci Pepovi V. s úklidem dřeva

29.4.2019-Lacmik-
Zdarec vespolek,
opět na kopci budeme pálit. A posezení ve vytopené klubovně klubovně bude od 18té hodiny se samoobslužným pohoštěním  :-))  .  Limo a pito bude. Kapela nebude, ale i tak přijďte  si popovídat.
A i vaši přátelé jsou vítáni....

Srdečně   zve  výbor.                                    Vyřizuje  Jarda 

P.S.
Posílám dobrou zprávu. Na čarodějnice kapela bude a zahraje.... Jarda

 

 

20.4.2019-FF-a-BRT-
Bílá sobota na kopci
Bílá sobota může být po novu odvozena od toho, že jsme se celý den převážně věnovali údržbě, čištění a leštění našich bílých mazlíčků (i žlutých). Kromě toho jsme stihli provést pár startů do čisté termiky a nabouchat pár okruhů na Sambě. Na sklonku dne jsme oslavili narozeniny našeho nejdéle pamatujícího kamaráda Tondy. Toníku, přejeme hodně zdraví do dalších let a děkujeme za občerstvení, které jsi pro nás připravil :-)

http://aknm.rajce.net/2019-04-20_Bilá_sobota_na_Vysokově


 

6.4.2019  -FF-

Několik fotek ze sobotní brigádnické činnosti na kopci:  http://aknm.rajce.net/Brigada_na_kopci

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
31.3.2019-Brt-
Ahoj kamarádi,
zmiňovaný seznam prací v rámci brigádnické činnosti pro klub najdete stále v Členské sekci, chlíveček Brigády, přímý odkaz zde: https://aekvysokov.websnadno.cz/Brigady.html
Na sobotu 6.4. 2019 je plánována brigáda. Pepa Veska bude k ruce potřebovat nějaké pomocníky na zednické a elektrikářské práce, dále je potřeba začít s úklidem lesa a odvozem větví na čarodějnice Na Bubnu. Stále platí, že kdo má zájem o odvoz větví pro vlastní potřebu, nechť neváhá a činí se. Dále budou na pokácení ještě nějaké stromy napadené kůrovcem. Informace podá náš nový klubový hajný Jarda Lacman :-)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

31.3.2019-Brt-
Poslední březnovou neděli proběhla Členská schůze. Nebudu zde psát vše, co jsme řešili, bylo toho hodně. Důležité je, že schůze proběhla ve velmi přátelském duchu. Probrali jsme vše, co se událo v loňském roce. Minutou ticha jsme zavzpomínali na našeho kamaráda Vaška Urnera, který od nás vloni odletěl a už se nevrátil. Naplánovali jsme, čím se budeme zabývat v letošní sezóně.
Závěrem chceme poděkovat předsedovi Milanovi Petráčkovi a všem členům vedení za práci, kterou odvádějí pro klub. Je toho opravdu hodně! Tak zase někdy nashledanou při společném setkání ve Vrtulce.

 

30.03.2019-Brt-
V sobotu jsme se vydali z kopce dolů do Nového Města, kde jsme se společně s místními plachtaři zúčastnili navijákového provozu. Pěkně jsme si polétali a zavzpomínali na staré dobré časy, neboť hustota provozu nám je připomněla. Na navijáku létaly Blaník a Ryzák. Druhý Blaník létal aerovleky. Do toho Vivat okruhy a sem tam nějaká motorová. Provoz pěkně odsejpal, organizace byla na poprvé docela dobrá. Až na malou závadu na laně, díky níž jsme mohli letět přerušení tahu navijáku se vším všudy, vše probíhalo bezpečně. Do Nového Města děkujeme za prima sobotu a těšíme se na příště. Pár fotek zde: https://aknm.rajce.idnes.cz/2019-03-30_Navijak_LKNM

 

25.3.2019-Brt-
Z nedostatku času pouze pár řádků o tom, co se událo v březnu a také o tom, co zjistil Pepa Koutský v souvislosti s historií našeho letiště.
V neděli 31.3. od 9:30 nezapomeňte na 
Výroční členskou schůzi.

23.3. První jarní sobota nás na kopci přivítala hřejivými slunečními paprsky a tak jsme se dali do práce. Hlavní náplní bylo připravit techniku na létání. Franta F., Honza W. a Burdýšek se věnovali Ryzákovi, na kterém proběhla 50 hod. prohlídka. Pavel S. provedl údržbu na Sambě. David Š. ladil nové brzdy na Bloudilovi. Za ně děkujeme Pavlovi Jakoubkovi. Já, Rosťa D. a Dan K. jsme díky moderní technice naštípali vyschlé špalky ve dřevníku u Vily. Při této činnosti jsme si zopakovali strasti a slasti navijákového létání a také činnost startéra. Špalky popraskaly, ruce zůstaly celé. Vilda K., Péťa G. a Míra K. nelenili, vzali lopaty, hrábě a kolečko a dali se do úpravy terénu po výkopu kabele ke stožáru. Je na čase, tráva začíná růst.
Za poctivou práci jsme se místo oběda odměnili předletovou přípravou. Náplní bylo přistání do omezeného prostoru. Po té jsme ještě pověsili opravený větrný pytel, švadlence paní Štolové moc děkujeme, a šli se konečně věnovat tomu, proč na letiště chodíme, létání.
Starty probíhali od lesa na dráze 1.3 a byť je jaro, strašně se od vlečné prášilo. Příčina prášení byla v uvláčené dráze, kterou nám takto na následné válcování připravil pan Kosinka. Děkujeme.
Přistání po předešlé prohlídce plochy probíhalo pravým okruhem na vytyčenou plachtu na dráze 2.7. s tím, že nikdo nesměl přejet křížení drah, což se nám jakž takž dařilo, ale rozhodně tuto činnost nebudeme podceňovat. Však ono se nám to v dobrém vrátí při prvním polňáku :-)
O dráhu 2.7. jsme se zároveň museli podělit s Twinem, který taktéž piloval starty, okruhy a přistání.
V provozu byla také Vosa-žloutenka, na které kluci stačili urvat i trochu té čisté termiky. Večer po uklizení ér jsme spokojeně odjížděli domů s pocitem dobře prožité soboty.
https://aknm.rajce.idnes.cz/2019-03-23_Prace,_poletovani




16.3. jsme ve Vile provedli důkladnou přípravu na navijákové létání, od kterého jsme bohužel museli na našem kopci upustit a tak nám nezbývá, než využít přízeň okolních klubů a tento způsob poletování trénovat tam. V současné chvíli nám podali pomocnou ruku z Aeroklubu v Novém Městě nad Metují za což děkujeme a už se těšíme na společný provoz!!!
Po školení jsme se věnovali oslavám, neboť bývalá plachtařka, bývalá členka AK Náchod a AK Nové Město, paní Jana Semeráková, oslavila v březnu kulaté narozeniny. Protože se jedná o dámu, neprozradím kolikáté :-) Jano, do dalších let přejeme pevné zdraví, hodně štěstí a budeme rádi za další podporu, jaké se nám dostávalo od rodiny Semerákových doposud.


 

3.3. Pepa Koutský během svého bádání spojeného s historií našeho letiště objevil pár nových informací o Sieblovi a Kukurovi. Pepo díky, že se chceš s námi podělit.

Modelář p.František Havlík z Berouna létá s maketou Siebl.Postavil mu ji p.Josef Petráň z Rožmitálu p.Třemšínem. P
.Havlík se na stánkách našeho letiště dozvěděl o úletu tohoto letadla a udělal zbarvení i označení modelu podle tohoto "našeho" skutečného letadla.Poslal mě pár fotek tak by se možná  hodily do naší historie.Nikde se totiž nedala sehnat fotka skutečného letounu s tímto označením.Pilot škpt..Jaroslav Nyč,instruktor z letecké vojenské akademie v Pardubicích, který při úletu pilotoval,použil stroj s označením A-311 neboť to byl jeho oblíbený. J.Nyč totiž létal za války v Anglii u 311. bombardovací perutě.To jen pro zajímavost.                    Ahoj Pepa. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


https://aknm.rajce.idnes.cz/2019-03-02_Siebel_A311

 

PO-2 Kukuruznik OK-XEK

Co předcházelo než se dostal na letiště Vysokov.

V kronice aeroklubu Havlíčkův Brod se píše :

„Slavnou stránku motorového létání v Havlíčkově Brodě napsal letoun PO-2 Kukuruznik.Letoun darovala aeroklubu Sovětská armáda a přeletěl jej kpt.Gablech 7.8.1947.Dne 5.4.1948 byl slavnostně pokřtěn na náměstí v Havlíčkově brodě jménem Slovan.(foto je z tohoto křtu a zároveň byl pokřtěn i letoun Piper)V aeroklubu sloužil k navigačním letům a pro vlekání větroňů.V roce 1949 byli instruktoři pro motorové létání převeleni k jiným vojenským posádkám(všichni byli příslušníky armády) a tak bylo motorové létání v Havl.Brodě dočasně zrušeno a letoun Slovan

přidělen jiným aeroklubům“.

Z kroniky aeroklubu Liberec :

„V r.1953 byl nám přidělen letoun PO-2(U-2) Kukuruznik z Medlánek jako vlečný letoun.V r.1954 předán Kukuruznik do Náchoda“.


1.-3. března jsme se soutředili na oblíbené základně - Penzionu U Mlýna ve Spáleném mlýně. Majitelé pan Malý a paní Malá o nás opět pečovali s láskou. Musím znovu vyzdvihnout výtečnou domácí kuchyni pí. Malé a starostlivý a obětavý přístup p. Malého. Však už jsme si zarezervovali pobyt na podzimní soustředění v termínu od  20. do 22.9. 2019. Ještě jednou moc a moc děkujeme!

Na svazích Malé Úpy jsme se rozloučili s letošní zimou a sněhem. Prouzkoumali jsme sjezdovky na Pomezních boudách a U kostela. Pod vedením zkušených lyžařů-závodníků, (táty a dětí Bahníkových) jsme trochu vylepšili styl našeho sjezdování. Bahníci, za to že jste se místo trénování věnovali nám všem také moc děkujeme. Bylo to prima! A co by to bylo za hory, kdyby na nich chyběl bazén? Tentokráte jsme navštívili ten trutnovský. Za organizaci děkujeme Vendulce. Jen ta voda by mohla být teplejší :-)  https://aknm.rajce.idnes.cz/2019-03-02_Spaleny_mlyn-zima

20.3.2019-Brt-
Dnes ve 22:58 začne JARO.
A Flymet se pěkně zelená.
Konečně :-)


4.3.2019 -MIK-

Posílám pozvánku na letošní jarní Výroční členskou schůzi, která se bude konat

v neděli 31. března od 9,30 h v příjemně vytopené Vrtulce.

Program výročky bude obvyklý... zprávy o činnostech, o financích, brigádách... a nebude chybět ani diskuze o čemkoliv. 
Srdečně vás všechny zve výbor Aeroklubu 

23.2.2019-Brt-

Sobota patřila mezi vydařené. Udělali jsme kupu práce na svahu v předpolí dráhy 27. Po té výborný oběd. Zelňačka od paní Koptové a pečený bůček od paní Nutilové. Oběma dámám musíme vyseknout poklonu, děkujeme!!! 
Po obědě létání i s trochou termiky. Největší chrty jsme museli z nebe sundat, abychom se do setmění stihli všichni svézt a pokochat se zasněženými Krkonošemi, Orlickými horami a Jeseníky.  Večer jsme všichni odjížděli spokojeni.
https://aknm.rajce.idnes.cz/2019-02-23_Sobota_jak_ma_byt

19.2.2019-Brt-
Ze ZOO ve Dvoře Králové přišel dopis, jehož výstřižek přikládám níže.
Věnujte mu prosím pozornost a šiřte dále.

16.2. 2019 -Brt-
Sobota byla hodně nabitá. Skupina motorářů odjela směr Trutnov, aby se zúčastnila jarního školení. Skupina plachtařů se sešla ve Vile, kde se pomalu začala plánovat letošní sezóna. Po té, co nám udírna dala něco dobrého ze svých zásob, došlo na vyhlášení Vysokovské hvězdy 2018. V rámci této klubové soutěže bylo uletěno 19 výkonů, kdy byla hvězda pokořena, plus dalších pár výkonů, kdy byli naopak pokořeni závodníci. Vyhlášeny byli tři kategorie a zde jsou nejlepší borci. Závodník s nejvíce oblety-Franta Filip. Závodník s nejvyšší dosaženou rychlostí-Honza Vebersik. A celkový vítěz s nejvíce body za oblet-Láďa Kunc. Vítězům gratulujeme a těšíme se na další ročník. Celkové výsledky zde: https://aekvysokov.websnadno.cz/vysokovska_hvezda/vysokovska_hvezda_2018/hvezda_2018_konecne_vyhodnoceni.xlsx

Po té, co nás sluníčko vytáhlo z Vily, vystrkali jsme Sambu před hangár a zkusili ji letos poprvé natočit. Přes zimu měla na prohlídce vrtuli a dopadlo to tak, že z rutinní prohlídky byla nakonec nová vrtule. Proto jsme byli před nahozením hodně nervózní. Po motorové zkoušce přišel okamžik prvního letošního startu a už při rozjedu vše napovídalo tomu, že by o něco větší vrtule mohla Sambě vyhovovat. Po přistání Pavel hlásil všechny hodnoty režimů tak, jak by měli ve skutečnosti být. Uvidíme, až zapřáhneme nějakého bíleho mazlíka. Zatím to vypadá slibně.
Odpoledne jsme se přesunuli do Nového Města na Rychtu, kde jsme si to už po devaté rozdali v bowlingu. Po vyhodnocení jednotlivých kol a sesbírání nejlepších výsledků došlo k zajímavé situaci, vítězové jsou tentokrát tři. Samozřejmě já, Kuba Bahník a David Štol. Všem se podařilo v nejlepším kole naházet 144 bodů. Takže gratulace. Alespoň nás bude na nátěr prahovek více.
Mix. fotek ze soboty zde: https://aknm.rajce.idnes.cz/2019-02-16_Hvezda,_Samba,_Bowling

 

31.1.2019  -FF-

Vážení přátelé,
nadešel čas našeho tradičního koulení volným stylem, letos již

                       9. ročníku bowlingového klání pilotů

Sejdeme se dne 16. února ve 14 h na Rychtě.

Účast potvrďte Brtovi emailem (seibrt@seznam.cz)!


SejdS

Sejde se

Se

25.1.2019-Brt-
Tome, už je to rok, co jsi odletěl a nám pomalu došlo, že už Tě nemáme čekat. 
Co se za tu dobu změnilo??? Spousta věcí. Zjistili jsme, co všechno bez Tvého přičinění nemáme, co nefunguje a co neumíme. Naštěstí jsme nepropadli panice a začali se z toho šoku pomalu probírat. Každý přispěl svým dílem. Takže teď už běží vše jak má, akorát bez Tebe trochu jinak. Máme nového pilota plachtaře, 3 UL motorové piloty, 1 instruktora, Bloudil létá, začaly se létat přelety a závodit, Fešanda byla jednou na poli a Ryzák vyhrál závody. Trochu nám opadla pracovní morálka, pan Lorec je holt nenahraditelný. Děkujeme Ti za vše, co jsi pro nás udělal, ještě dlouho z toho budeme čerpat. Psal jsi, ať si na Tebe někdy vzpomeneme. Při pohledu kamkoli na našem letišti nelze zapomenout. Chybíš nám!!!

19.01.2019-Brt-
Z Nového Města přišla velmi smutná zpráva. Ve čtvrtek 17.1.2019 zemřel Honza Kašpar.
Plachtařský a motorový instruktor, bývalý funkcionář a předseda Aeroklubu Nové Město nad Metují.
Na vysokovkém letišti patřil k jedněm z prvních instruktorů. Věnujte mu prosím tichou vzpomínku.
Honzo, přejeme Ti hodně kumulů při tom posledním letu bez návratu!     Kamarádi z Vysokova.


19.1.2019-MIK-
Sobota jako vyšitá nejen na focení. Jirka nelenil. Dal Orlické a Vilda potom Kerkonoše :-))
https://lacmik.rajce.idnes.cz/Zimni_azuro_na_kopci_19.1.19/

 

2019 01 01 -Brt-
 
Jirka, já , Bohém a Slovensko       18.-19.8.2018
--------------------------------------------------------
O obletu  okolo Slovenska jsme s Jirkou uvažovali asi tři roky, ale vyšlo nám to až letošní léto. Z domácího letiště jsme vzlétli s plně naloženým Bohémem v sobotu brzo ráno po rozednění a museli hned poctivě stoupat přes Orlické hory neboť tady mířila naše trasa do Frýdlantu nad Ostravicí, naší první zastávky. Před Frýdlantem jsme prolétli Ostravské CTRko bez problémů. Ve Frýdlantu byl plánován odpočinek s dotankováním benzinu a tak se taky stalo. Na zdejším letišti  probíhal od rána navijákový provoz a bylo tam živo. Po vzletu a přes Beskydy, kde je výškový rozdíl mezi letištěm a hřebeny hor zhruba 900m jsme kroužili a stoupali a stoupali a teprve pak nabrali správný kurz přes státní hranici a pokračovali k otočnému bodu hrad Strečno. Naše navigace opět pracovala. Já podle mapy a Jirka přesněji podle GPS. Naší další plánovanou zastávkou bylo soukromé, krásné a udržované letiště Jasná. Letiště s asfaltovou  dráhou leží na západním okraji Tater v údolí nedaleko Liptovské Mary. Před přistáním jsem se nahlásil rádiem a pan majitel se zeptal, jestli něco nepotřebujeme. Já odpověděl, že ne a tak odjel na „rańajky“, ale to jsme zjistili až po přistání a od Čechů, protože tam žádný jiný Slovák nebyl. Tak jsme si na Slovensku popovídali hezka česky.
Dalším našim předurčeným cílem bylo letiště Ražňany u Sahibova. Měli jsme letět CTRkem Poprad a tam ne a ne navázat radiovou komunikaci, tak nás to donutilo se protáhnout podél Vysokých Tater a mezi CTR, což se nakonec ukázalo jako dobrá volba i pro fotografování hor, které byly blíž k nám. A  na to nám přálo i počasí tím, že hory byly odhalené a ne v oblačnosti.  Podél Vysokých Tater bylo na co koukat. Tak jak jsme to viděli z letadla , tak to byly úchvatné a nezapomenutelné scenérie se všemi hřebeny, údolími a sedly hor. Bylo to to nejkrásnější na celém obletu Slovenska. Na tom jsme se shodli oba, ale až doma po přistání. Po průletu nakonec Jirka zjistil, že  v CTR Poprad používají ještě starou frekvenci a my měli naladěnou už jejich novou. No chybičky se občas vloudí.
Od Tater naše putování vzduchem pokračovalo přes Spišský hrad, což je taky hezké místo a dál na letiště Ražňany. Letiště je to velké aeroklubové, ale s malým provozem. Ono celkem na Slovensku není takový provoz a ani tolik letišť  jako u nás. Po přistání, a to už bylo na východě Slovenska, nastalo rozhodování, jestli zde zůstat  na noc. Seděli jsme s místními letci pod pergolou a probírali naše plány a bylo nám nabídnuto i nocování za 8 euro v aeroklubové ubytovně a tak jsme přijali. Pokoje jsou i se sprchou a WC. Než jsme se  ale ubytovali , tak jsme doplnili nádrž a jelikož bylo teprve 14 hod,  bylo rozhodnuto mezi mnou a Jirkou , že ještě uděláme oblet až úplně na východ Slovenska a že se podíváme taky nad Svidník, Domašu a Zemlínskou Šíravu, která je asi 2-3 krát větší pro představu než Rozkoš. Zkrátka až k Michalovcům a okolo Prešova zpět. No a na Ukrajinu jsme to měli asi tak 15 min letu, takže dost daleko od domova. Tady vidíte kolik se toho nechá oblétat za jeden den a to nemáme žádnou raketu. A k večeru po přistání opět dotankovat benzin a pak proběhlo ubytování a i Bohém se měl Bohémsky, protože dostal hangárovací místo pěkně pod střechou za zamčenými vraty. Tak jsme měli víc klidu a méně starostí o letadlo a vydali jsme se do Sabinova  na prohlídku města a večeři s pivkem. Dokonce nás do toho města i dovezli z letiště za mírný poplatek a zpátky že už půjdeme pěšky cca 3 km po cyklostezce. No a když jsme se vraceli večer na letiště, a to už byla tma, tak asi v polovině té cesty  seděli na lavičce dva nacucaný místní pijani, v ruce láhev s vodkou, a že se musíme s nimi napít. Když ještě zjistili, že jsme češi, nemohli jsme se jich zbavit. Já si přihnul dvakrát a Jirka statečně třikrát . Tím nás zachránil, a já ho u toho tahal za rukáv, abychom už vypadli nebo se jich nezbavíme.
Po nedělním probuzení do krásného a teplého dne a převzetí Bohéma z hangáru jsme letěli směr Lučenec, Nové Zámky. A mezi těmito městy je UL letiště Želiezovce, kde měli mít podle databáze benzin na doplnění. Letiště jsme našli, i když nemělo vyznačenou dráhu, ale s benzinem to bylo horší. Na letišti nikde nikdo, a tak jsme ho obcházeli jako mlsní psi a u jedné brány za rohem chlapík ve středním věku, který mluvil jen maďarsky. Nerozuměl nám ani slovo a my jemu taky ne.Takže žádný benzin. Měli jsme to čekat, vždyť jsme letěli podél maďarských hranic. Dolili jsme 10 litrů z kanystru, který jsme si vezli sebou a pokračovali do Nových Zámků. Tam nám místí letci poradili, že mají čerpací stanici na konci letiště u silnice podobně jako ve Vrchlabí. Tak jsem se tam třikrát proběhl po 10 litrech a hned bylo na co letět. Letěli jsme dál nížinami jižního Slovenska za nepříjemného tepla na otočný bod Dunajská Streda. Bylo tam asi 35 st.C.a ani to nechtělo moc letět s naloženým érkem. Trnavu jsme míjeli vpravo a pokračovali ve směru na moravskou Strážnici a dál do Stichovic u Prostějova. Tam bylo domluveno předem další doplnění paliva, ale cestou jsme usoudili, že doletíme až  do Náchoda. Přes to jsme tam přistáli, popovídali si tam o létání s letci , okoukli jejich létající stroje, trochu se osvěžili nápoji a pokračovali dál na poslední etapě naší pouti do Náchoda. To už byla brnkačka, nějakých 125 km, jen nám narůstaly přeháňky, zprava i zleva. Do cíle jsme dorazili nedělní odpoledne a zhodnotili ten náš výlet jako úspěch. Celý oblet Slovenska včetně prolétání východu nám trval 10,5 hod letu, nalétali jsme zhruba 1200 km a spotřebovali asi 150 litrů benzinu. Co se týče Slovenské krajiny je severní část líbivější, jižní fádnější vzhledem k těm rovinám. Kdo by se tam chtěl vypravit , tak jako my, musí mít povolení od Slovenského úřadu a má platnost od vydání jeden rok.                                                                                                                             Vilda
https://aknm.rajce.idnes.cz/2019_01_01_Vilda_a_Jirka_Slovensko_2018/

 


Nový blok - dvojitým kliknutím zde, zahájíte úpravu bloku...